Sirdal sommerÅlsheia og Sirdal er for de aller fleste mest kjent for de mange ulike vintersportaktivitetene som tilbys her. Men det er absolutt ikke bare når gradestokken viser under nullpunktet at området er et godt reisemål for både dagsturer og lengre ferier. Det finnes nemlig massevis av sommervennlige aktiviteter som passer for tilreisende i alle aldre. Her er oversikten over hva du kan gjøre om du reiser til Sirdal og omegn på den litt varmere tiden av året.

Dorgefoss

En av de populære turistattraksjonene å få med seg er Dorgefoss. Den er dessverre blitt noe mindre de siste årene i henhold til reguleringer med kraftproduksjonen i området. Men det er fortsatt en severdighet å ta med seg. Det finnes i tillegg flere gode rasteplasser og turstier som er blitt etablert de siste årene. Her kan du også se den lokalberømte «Håvardsteinen». Det flyttet ettersigende Håvard Valevatne på egenhånd da en ny vei ble bygget her på tidlig 1800-tallet. Dorgefoss var også siste utvei for dødsdømte i gamledager, hvor de kunne klare å frifrinne seg selv ved å hoppe over fossen fra et bestemt område.

Øysteinhedlaren

Det er den tidligere kongen Øystein som har fått navnet sitt på helleren som ligger her. Sagnet sier at han og følget kom ridende og endte opp med å tilbringe flere netter på helleren.

Overnattingsmulighetene er fortsatt like gode i dag for de som ønsker å sove under åpen himmel. En egen oppboltret klatrevegg er også satt opp her.

Nykhedlaren

På vestsiden av Sirdalvatnet ligger Nykhedlaren, en stor uthulet grotte som man kan ta seg til med en egen båt. Stedet ble historisk brukt som overnattingsplass for de som reiste langs vannet. Det er også en sagnomsust plass da man trodde det var i Nykhedlaren Nøkken bodde.

Hundekjøring

Hundekjøring er gjerne noe de fleste tenker på i sammenheng med vinter. Men den gang ei. I Sirdal tilbys det i Ousdal hundekjøring med sparkesykkel. Vil du prøve deg på det starter aktiviteten med teoretisk opplæring og besøk i hundegården. Etter det bærer det løs på en egen løype på egenhånd. Måltid og filmvisning er inkludert i aktiviteten.

Fiske

Det finnes flere gode fiskeområder spredt over hele Sirdal, flere også i nær tilknytning til Ålsheia. Et eget fiskekart med informasjon om steder og fiskekort kan kjøpes i nærliggende dagligvarehandler og på Kvæven informasjonssenter. Om du ikke har eget fiskeutstyr er det noe du kan leie deg på senteret.

Sirdal Fjellgolf

Europas høyeste golfbane ligger i Sirdal, nærmere bestemt i Tjørhom. Det er en 9-hulls bane som er 560 meter over havet. Den er omgitt av spektakulær natur og elven Sira som slynger seg rundt i området. Banen ble åpnet for første gang i 2007 og er designet av den kjente landskapsarkitekten Graeme J. Webster. Banen er lagt opp med både røde, gule hvite gressutslag og lengden er på 3820, 4300 og 4600 meter. Banen passer like godt for erfarne spillere som for de som er ny i sporten.